3 Ağustos 2015 Pazartesi

YAZI HAFİF GEÇİRİN !

Yaz demek güneş, deniz, sınırsız açık büfe, bitmeyen partiler, sahilde rakı balık, bol kahkaha, patates kızartması ve alkolün keyfini çıkarmak demektir. Güneşin tepede olduğu şu günlerde herkesin keyfi yerinde, enerjik ve mutlu. Kimse yediğine içtiğine dikkat etmek istemiyor. Tatilde yapılan beslenme hatalarının keyfinizi bozmaması için bu yazı tam da size göre…
VVV
Yaz Mevsimi İçin İdeal Beslenme Stratejileri:
. Hormonal farklılıklar nedeniyle iştah azalır, bireyler kendini daha dinç ve mutlu hisseder.
. Gündüz saatlerinin uzun olması nedeniyle daha erken kalkar, geç uyunur.
. Yaz mevsiminin gelmesiyle manavlar renk renk yaz meyveleri ile doldu. Bu meyvelere rengini veren maddeler, yüksek antioksidan özelliğine sahiptir. Yaz meyvelerini sofranızdan eksik etmeyin.
. Yazın vazgeçilmez besinleri arasında olan balık, domates, biber, salatalık, patlıcan, karpuz, kavun, böğürtlen ve daha birçok sebze, meyveden de yararlanmayı unutmayın.
. Sebze, balık, patates kızartmaları yazın en tüketilen yemekleri arasında sayılabilir. Ancak siz sağlığınızı korumak için bu besinleri kızartmak yerine yağlı kağıtta fırına vererek sağlıklı kızartma yapmayı tercih edebilirsiniz.
. Terle kaybedilen su ve elektrolik kaybının engellenmesi için gün içinde 2,5-3 litre su, 1,2 şişe sade maden suyu, ayran, süt, şekersiz limonata, soğuk çay ve az şekerli komposto gibi sıvılar çay, kahve yerine tercih edilmelidir.
. Uzayan günler, daha geç yatmamıza ve tabi ki metabolizmamızın yavaşlamasına neden olmaktadır. Sağlıklı, zinde bir gün geçirmek ve kilo problemi yaşamamak için gece 23:00-24:00 gibi yatıp sabah 06:00 gibi kalkın, 7-8 saat uyuyun.
. Deniz, güneş, güneş kremleri ve rüzgar nedeniyle saçlarınız ve cildiniz hasar görebilir. Bu nedenle cildinizin ve saçlarınızın temizlenmesi için gün içinde soğuk-ılık su ile duş alın.
. Sıcak havalarda serinlemek için bire bir olan dondurma, miktarında tüketildiği sürece en güzel tatlılardan biridir. Güvenilir yerlerden aldığınız dondurmayı ara öğünlerinize ekleyerek gün içinde kan şekerinizin düşmesini engelleyebilirsiniz.
. Fazla yağlı, karbonhidratlı, tuzlu ve şekerli besinler yorgunluk, uyku haline neden olabilir. Her zaman öğünlerinizde çiğ sebze ve az yağlı protein ürünü olduğundan emin olun.
. Tuz tüketiminin fazla olması, ödem riskini arttırarak eklem boşluklarında sıvı birikmesine neden olabilir. Bu yüzden, tuzlu besinlerden uzak, bol su tüketecek şekilde beslenin.
. Yaz salataları, renk ve çeşitliliğiyle beslenmeyi canlandırıyor. Öğünlerinize çiğ sebze koyarak lif alımınızı arttırın.
. Mangal hemen hemen herkesin sevdiği, sebzelerin ve etlerin pişirildiği bir besin hazırlama yöntemidir. Haftada 1-2 gün bol yeşillikli salata ile birlikte, közle ızgaranın arasında en az 10 cm olacak şekilde pişirilen et ve sebzelerin tüketilmesinde bir sakınca yoktur (kronik rahatsızlığı olan kişiler dışında).
. Kuru baklagil yemekleri yaz için hem hafif hem de doyurucu öğünlerdir. Bu mevsimde kırmızı et tüketimini azaltın balık ve kuru baklagilden zengin sofralar oluşturun.
. Besin zehirlenmesi, yaz mevsiminde sık görülmektedir. Bunun nedeni, bakterilerin ve mantarların sıcak havalarda daha çok üremesidir. Önlem için, iyi yıkanmamış sebzeleri tüketmeyin, iyice piştiğinden emin olmadığınız etleri yemeyin, satın aldığınız ürünlerin mutlaka etiketlerini ve son kullanma tarihlerini okuyun ve dondurucudan aldığınız herhangi bir ürünün uygun şekilde muhafaza edildiğinden emin olun.
. Yaz gecelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan alkolün sınırını aşmayınız, ertesi gün mutlaka hafif bir kahvaltı (yoğurt/süt+ meyve/musli veya küçük bir kepekli peynirli tost vs.) yapın, gün içinde bol su için ve mutlaka hafif tempolu egzersiz yapın.
Herkese keyifli tatiller dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder