9 Mart 2015 Pazartesi

11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası
  Tuz, vücuda doğal olarak besinlerle alınan, ayrıca göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak elde edilen bir maddedir. Genel olarak % 40 sodyum ve % 60 klorür minerallerinden oluşmaktadır.
  Tuz, hücrelerin canlı kalabilmesi, kalbin atabilmesi, sindirim sistemi, kas fonksiyonlarının devamlılığı, sinir iletiminin sağlanması ve sodyum-potasyum dengesi gibi hayati fonksiyonların devamlılığı için önemlidir. Baharat olarak kullanılan tuz genelde sofra tuzudur. Sofra tuzu iyotlu ve iyotsuz olarak ayrılmaktadır. Sofra tuzu dışında deniz tuzu, kaya tuzu gibi tuz çeşitleri de piyasada bulunmaktadır.
  Ortalama olarak bir yetişkinin günde 4-6 gram tuza ihtiyacı vardır. Besinlerin tüketimiyle bu değer sağlanmaktadır. Türkiye’ de ise kişi başı ortalama olarak 18 gram tuz tüketilmektedir. Fazla tuz tüketimi sonucunda kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, osteoporoz, böbrek hastalıklarının görülme riski artmaktadır. Peki tuz tüketimini azaltmak için neler yapılmalıdır:
· Günlük tuz tüketiminiz 6 gramı (1 çay kaşığı) aşmamalıdır.
· Yemeklere tuz koymak yerine baharatlarla zenginleştirilmelidir.
· Masadan tuzluk kaldırılmalıdır.
· Besinlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır, yüksek sodyum içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
· Günlük sodyum gereksiniminin % 5 ve daha azını içeren besinler tercih edilmelidir (bu oran genellikle etiketlerde bildirilir).
· Konserve ürünlerden, kabartma tozundan, hazır ürünlerden (hazır çorbalardan bisküvilere kadar), fast food beslenme tarzından, salamura ürünlerden ve dondurulmuş ürünlerden uzak durulmalıdır.
· Üretim sırasında tuz katılan peynir, zeytin ve ekmek tüketimine dikkat edilmelidir. Peyniri suda bekletmek içerisinde bulunan tuzdan peyniri arındırmaz, bu yüzden az tuzlu peynirler, lor peyniri, az tuzlu zeytinler, kırma zeytinler, tuzsuz buğday ekmekleri tercih edilmelidir. 
· Dışarıda yemek yeme sıklığı azaltılmalıdır. 
· Maden suyu satın alırken dikkat edilmelidir. İçeriğinde kalsiyum veya magnezyumdan zenginleştirilmiş olanlar, günde maksimum 2 kere (400 ml = 2 şişe) tercih edilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder