23 Aralık 2015 Çarşamba

Badem Sütü

Badem sütü, soya sütü veya inek sütüne göre bazı durumlarda daha avantajlı olan bir içecektir. İnek sütüne alerjisi olan kişiler, laktoz intoleransı olan kişiler, vejetaryen olan kişiler veya soyaya alerjisi olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilecek bir üründür. Yüksek kalsiyum, magnezyum ve manganez kaynağıdır. Badem sütü içecek olarak da tüketilebileceği gibi muslilere de karıştırılabilir veya buzlu içeceklere katılabilir.
badem-sutu
. Kaliteli karbonhidrat, düşük protein ve yağ içerir, kolesterol içermez.
. Düşük sodyum, yüksek potasyum içerir. Bu özelliğinden dolayı kan basıncını dengeler, yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olan kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
. Antioksidan ve flavonoidler yönünden zengindir, düşük tuz, yüksek doymamış yağ ve omega 3 yağ asitleri içerir. Bu özelliğinden dolayı kalp sağlığını korur, tansiyonu dengeler, kalp damar hastalıklarını önler.
. Yüksek lif, düşük şeker içermesinden dolayı diyabetliler için ideal bir besindir.
. Laktoz içermez, bu yüzden laktoz intoleransı olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
. Kilo kontrolünün sağlanmasında ve zayıflamada etkilidir.
. Yağda eriyen vitaminler açısından zengindir; bir fincan badem sütüyle günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık % 10’u, D vitamini ihtiyacının % 25’ i, E vitamini ihtiyacının % 50’si, kalsiyum ihtiyacının % 30’ unu karşılanır.
. A ve E vitaminleri antioksidan özellik göstererek bağışıklık sistemini destekler, doku ve hücre hasarını engeller. Zengin kalsiyum ve D vitamini ile de güçlü kemik ve dişlerin oluşumunda rol alır.
. İnek ve soya sütüne göre daha düşük potasyum ve fosfor içerir. Bu özelliği nedeniyle düşük potasyum diyeti tüketen akut veya kronik böbrek hastaları için ideal bir içecek olmaktadır.
. Selenyum minerali içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve tiroit metabolizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak tiroit bezi fonksiyonu yetersizliği olan kişilerin doktor veya diyetisyen kontrolünde badem sütünü tüketmeleri önerilir.
** Aşırı tüketildiğinde (guatrojenik gıdalar’dan olduğu için) tiroit bezine zarar vererek tiroit bezinin büyümesine ve guatra neden olabilir.
1 fincanı (200 ml): 40 kalori
6 gram karbonhidrat
1 gram protein
2,2 gram yağ
0,4 gram lif
300 mg kalsiyum içerir.
Badem sütü tarifi (6 porsiyon) Malzemeler:
1 bardak taze iç badem,
4 bardak su Yapılışı:
1 bardak iç bademi bir kaba boşaltın ve üzerine 2 bardak su ekleyerek akşamdan ıslatın. Ertesi gün bademleri süzün ve bademleri bir yüksek devirli bir mikser içine boşaltın. İçine 2 bardak su ekleyerek 2 dakika karıştırın. Hazırladığınız karışımı bir tülbent yardımı ile bir başka kabın içine süzün. Afiyet olsun. Kıvamı koyu gelirse arzunuza göre su miktarını arttırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder