15 Şubat 2016 Pazartesi

Haftanın Besini | Kinoa

Kinoa Güney Amerika da binlerce yıldır yetiştirilen ve kullanılan fakat ülkemizde yeni yeni tanınan genel olarak tahıl olarak bilinse de ıspanak, pazı, pancar familyasından bir bitkidir. Genelde parlak kırmızı bir rengi olsada bazen turuncu, pembe , mor, veya siyah renkte de olabiliyor. Tohumunun yanı sıra yaprakları ve sapı da dahil olmak üzere bitkinin bütün kısımları tüketilebiliyor.
kfgj
Gelelim Faydalarına;
Kinoa bulgur ve pirincin en önemli alternatifidir. Özellikle çölyak hastaları için gluten içermemesi açısından çok önemli bir alternatiftir.
Vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengindir. Özellikle B ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Bol posa içeriği sayesinde tokluk hissi verirken bağırsaklarımızı hastalıklara karşı korur sindirimimizi düzenler.
Protein açısından da çok zengindir kinoa. Bizim için hayati önemi olan, başta lisin ve izolösin olmak üzere tüm temel aminoasitleri içermesinden dolayı tahıllardan daha iyi bir protein kaynağı olarak gösteriliyor.
Yağ asidi içeriğiyle de tahıllardan daha önemli bir kaynak kinoa. Tam tahıllarda vücudumuz için yararlı olan yağ asitlerinden 1 gram alabilmek için yaklaşık 360 kalorilik bir tüketim yapmak gerekirken, kinoadan 65 kalorilik tüketmemiz yeterlidir.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak düşünürsek kinoa muhteşem bir tahıl alternatifi. Zayıflamaya direk olarak etkisi olmasa da içeriğindeki yüksek posa miktarının yarattığı tokluk hissiyle diyetinize yardımcı olarak kullanılabilir.
Afiyet olsun.
http://www.nutrasystem.com.tr/izmir-zayiflama-diyetisyen-beslenme-koclugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder